A zene ereje fültől szívig ér

A zenehallgatás és a zenélés, vagyis a dallamok világában történő barangolás nemcsak egyszerű szabadidős ténykedés, vagy éppen elhivatottságból végzett örömteli időtöltés. Annál sokkal több. Mert hogy a dallamok érzéseket, gondolatokat, sőt nem egyszer cselekedeteket váltanak ki belőlünk. Vajon miért olyan népszerűek a zenével kísért edzések? Jó persze, nyilván az adott mozgásforma kedveltsége is mérvadó, de ha inspiráló, motiváló muzsika adja a talp alá valót, akkor a jó hangulat garantálható.

Ugyanígy pillanatok alatt melankóliába zuhanhatunk, ha olyan rigmusok ütik meg a fülünket, amik elszabadítják az érzéseinket.

Szóval nagyon nem mellékes, hogy miféle csenddel vagy épp zenei közeggel bástyázzuk körbe magunkat. Tudatosan is irányíthatjuk a folyamatot azáltal, hogy szándékosan választjuk ki az aktuális céljainknak megfelelő muzsikát. Ha gondolkodni akarunk, akkor a relax zenékben nem csalódhatunk, ha érzelmeinket kívánjuk szabadon engedni, akkor szentimentális, vidám vagy éppen dühöngő dallamok örvénye ragadhat el minket, de akár otthoni, kitartást igénylő feladataink teljesítését is kísérhetjük motiváló ütemekkel, amik jóformán biztosítják a gördülékeny előre haladást.

A zene erre képes, sőt. Egyes kutatások szerint bizonyos rezgéstartományok gyógyító erővel bírnak, azaz az adott frekvencia hallgatása pozitívan befolyásolhatja nemcsak érzelmi, gondolati, hanem fizikai világunkat. Ez persze nem is annyira meglepő fordulat, hiszen eleve a szívünkben tomboló érzések egy az egyben hatnak a fizikumunkra, hol könnyeket, hol mosolyokat generálva. Vagyis kezünkbe, pontosabban fülünkbe ültethetjük sorsunk tudatos dallam-irányítását!

A videón található zene 432 Hz-es gyógyító zene