Lámpák

A mai lakberendezésben a lámpa funkciója már nemcsak az, hogy világítson, hanem, a lámpa öltöztesse is otthonunkat.
A mai lámpa gyártók, felismerték azt, hogy vizuálisan is többet adhat egy adott térben a lámpa. Saját lakásunk önkifejező eszköze lehet a lámpa.
A megfelelően kiválasztott lámpa egy ízlésesen berendezett lakásban, nemcsak szakszerűen ad fényt, hanem meghatározó eleme lehet otthonunk hangulatának is.
A lámpa megfelelő kiválasztásának legfontosabb meghatározói a lámpa mérete, a lámpa formája, a lámpa stílusa és a lámpa anyaga.
Ha ezeket szem előtt tartjuk a lámpa kiválasztásánál, a lámpa a berendezési tárgyaival összhangban lesz és a megfelelő fényerőt is tud biztosítani, akkor az eredmény biztosan a legmegfelelőbb lesz.

Lámpákat több stílusban is találunk:
a modern lámpa kategóriába tartozik például: a fém lámpa, króm lámpa, bőr lámpa, plexi lámpa, szövet lámpa vagy üvegből készült lámpa. Ezeket a lámpákat általában az egyszerű, letisztult formavilág jellemzi, kevés díszítéssel.
Gyakran készülnek neves designerek által készült design lámpák is.
A klasszikus lámpa kategóriájába általában a csillárokat és a díszesebb darabokat soroljuk, melyek készülhetnek fa, fém, üveg és Swarovski kristállyal is. A klasszikus lámpabúra is változhat különböző anyagokból készítik a lámpaernyőket.
Emellett találunk rusztikus lámpát, mediterrán lámpát, design lámpát vagy akár eklektikus lámpát is.

A lámpákat használhatjuk általános világításként, ami a nappali fényt helyettesíti vagy helyi világításként, ami kimondottan az adott bútort világítja meg, illetve a dolgozó asztal fölé, étkező asztal fölé vagy a konyhában a munkapultot világítja meg. Sokféle megvilágítási hatást érhetünk el, ha különböző típusú lámpákat használunk és kombinálunk.

A nappali térbe célszerű jól átgondolni a lámpa helyét, stílusát, hiszen ezt a helyiséget használjuk a gyakrabban. A társasági beszélgetésekhez célszerű erősebb mennyezeti lámpát választani, míg a tévénézéshez elég egy gyengébb lámpa is. A mennyezeti lámpa lehet függesztett lámpa is, ami belóg a térbe. Sokféle designnal találkozhatunk a mennyezeti lámpáknál, pl.: lehet több karos, több izzóval eltátott stb. Célszerű a nappaliban a mennyezeti lámpát fényerő szabályozós kapcsolóval szerelni, mert akkor több tevékenységhez is tudjuk használni, illetve különféle hangulatot tudunk teremteni. Emellett helyezzünk el álló lámpát is, ami olvasáshoz praktikus. Kiemelhetjük helyi lámpákkal a festményeket, dekorációs tárgyakat is.

A konyha helyiségben több lámpát is érdemes választani, hiszen itt több tevékenység is előfordul. Figyeljünk oda a mennyezeti általános világításra, de a munkafelületet is érdemes helyi lámpákkal megvilágítani. A mai otthonok kialakításánál gyakran használják a mennyezetbe süllyesztett spotlámpákat, ami hangulatos fényt ad, emellett különböző kialakításban is szerelhető, az étkezőben például az étkező asztal fölé különböző formában helyezik el. Az étkező asztal fölé tehetünk a spotok mellé, vagy nélkül más lámpát is, ami a helyiség dekorációjaként is szolgál.
A halogén lámpa fénye inkább fehér, aminek a fényénél a kristályok és az ezüstök is fényesebben csillognak.
A hálószoba lámpáinál figyeljünk a hangulatos légkör kialakítására, hiszen itt fontos, hogy nyugodt és pihentető legyen a lámpa fénye is. Az ágy két oldalára helyezzünk falikar lámpát, olvasáshoz. Az általános fényforrást pedig a mennyezetre szereljük, itt is használhatunk fényerő szabályozós kapcsolókat. A hálószoba hangulatához, bútoraihoz illeszkedjenek a lámpák, melynek anyaga és stílusa is fontos.
A fürdőszobai lámpák fényereje fontos. Célszerű a tükör oldalára vagy fölé szerelni a lámpatestet, aminek megfelelő fényereje van. Emellett használjunk mennyezeti általános lámpát is.
A lámpákkal kihangsúlyozhatjuk a különböző bútorokat is. Például a konyhabútor üveges felső és alsó elemeinél is használhatunk rejtett világítást, ami akkor kapcsolódik, amikor kinyitjuk. A konyhabútor lábazata alatt használhatunk rejtett led lámpát is, ami hangulatosabbá teszi a konyhabútort is. A padlóban is elhelyezhetünk irányfény lámpákat, ami nemcsak hangulatos, de éjszaka, sötétben nagyon praktikus is.
Érdemes már a lakás tervezésekor eldönteni, hogy hová, melyik helyiségbe, milyen lámpát fogunk tenni. Praktikus még ekkor kiválasztani az adott lámpát, mert akkor ennek megfelelően lehet kialakítani a pontos helyét. Segítségünkre lehet egy lámpastúdió, ahol több terméket is megtekinthetünk élőben. Lámpabolt Budapest területén több helyen található, célszerű több lámpaboltot is felkeresni mielőtt kiválasztjuk a megfelelő lámpáinkat.
A világításterv elkészítésében, de akár a lámpa kiválasztásában is nagy segítségünkre lehet egy lakberendező, akivel tudjuk egyeztetni a kívánságainkat és praktikus tanáccsal is ellát minket, akár elkísér minket egy lámpaboltba is.
Célszerű a lámpa kiválasztásánál odafigyelni a minőségre, mert egy drágább design lámpa szebbé varázsolhatja az otthonunkat.