Internetes üzleti alapfogalmak

Marketing:

A marketing az ötvenes években, az Amerikai Egyesült Államokban jött létre.

Vállalkozással vagy eladással foglalkozó szakembereknek fontos rendelkeznie azzal az ismerettel, hogy egy új termék bevezetésének milyen piaci lehetőségei vannak. Egy vállalkozás hogyan tehet szert vásárlókra? Mi az ami felkelti a vásárló figyelmét? Ezeket az ismereteket nevezzük marketingnek.

A 4C – a vevő számára fontos tényezőket jelenti.

marketing

 

CONSUMER NEED

magyarul: vevő szükséglete

A kérdés, hogy a felkínált árú, a vásárló milyen szükségletét elégíti ki?

Kielégíti e az áru a vásárló szükségletét?

COST

magyarul: költség

A kérdés, hogy a vásárló, az adott szükségletének kielégítésére mennyit hajlandó fizetni?

CONVENIENCE

magyarul: kényelem

A vásárló kiszolgálásának fontos része, könnyen elérhető e?

COMMUNICATION

magyarul: kommunikáció

A vásárló honnan tájékozódhat az árucikkről?

 

Internet marketing, Online marketing:

Minden olyan tevékenységet, amelyet az interneten végzünk marketing célból nevezhetünk internet marketingnek vagy online marketingnek.

 

Keresőmarketing (Search Engine Marketing SEM)

A keresőmarketing nem azonos a keresőoptimalizálással.

A keresőmarketing magába foglalja a keresőoptimalizálást; a fizetett hirdetéseket, PPC; a banner hirdetéseket vagy fizetett regisztrálásokat.

 

Kattintás alapú fizetett hirdetések (Pay Per Click, PPC)_

Google AdWords

A legtöbb keresőn megjelennek fizetett hirdetések is.

(A Google PPC hirdetőrendszere a Google AdWords)

Itt a megjelenésért nem kell fizetnünk, csak abban az esetben számol fel a program egy bizonyos átkattintási költséget, amikor a hirdetésünkre kattintottak, tehát a weboldalunknak látogatói lettek. A Google AdWords licit alapon működő rendszer, tehát az egy kattintásért fizetett összeg, több tényezőtől függ.

 

Keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO)

Ahhoz, hogy a weboldalunk a keresők ingyenes, organikus találati listájában, bizonyos kulcsszavakra megfelelő helyen jelenjen meg, előrébb kerüljön, optimalizálnunk kell a weboldalt. Minden olyan tevékenységet amelyet e célból végzünk keresőoptimalizálásnak nevezzük.

A Google egyik legfontosabb irányelve, hogy a rendszerében kereső felhasználókat a lehető legrelevánsabb tartalmakkal szeretné kiszolgálni, ezért azok a weboldalak kerülnek előre az organikus találati listában, amelyek a Google szerint az adott kulcsszóra értékes, releváns tartalmakat jelenítenek meg.

A keresőoptimalizálás során a keresőrendszerekkel el kell hitetnünk, hogy adott kulcsszóra vonatkozva weboldalunk értékes tartalommal rendelkezik.

A keresőoptimalizálásnak vannak olyan lehetőségei, amelyeket a keresők ajánlanak. Ezeket a keresők nem büntetik, büntetik viszont az olyan keresőoptimalizálást, amelynek során a keresők gyenge pontjait kihasználva próbálnak kedvező pozíciót elérni.

 

Találati lista:

Amikor egy keresőben keresünk, általában egy vagy több kulcsszót beírunk majd megnyomjuk az entert, ezután megjelenik a találati lista. A találati lista a keresők legfontosabb oldala. Akkor készül el, amikor a keresést végrehajtjuk, tehát nem állandóak!

A Google találati listája tartalmaz organikus találati listát és AdWords hirdetéseket is!

 

Organikus találati lista:

A találati lista azon része, ami nem tartalmazza a fizetett hirdetéseket.

Minden SEO tevékenység azért történik, hogy az organikus találati listán jó helyen szerepeljen a honlapunk.

 

Indexelés:

Említettük a találati lista nem állandó, minden egy lekérdezésnél készül el. Ahhoz, hogy ilyen gyorsan ki tudják szolgálni a felhasználókat a keresők, ezért a weboldalakat feltérképezik és elraktározzák. Ezt a folyamatot nevezzük indexelésnek, amikor létrejön egy olyan adatbázis is, amelyben eltárolják, hogy a weboldalunk mely kifejezéseket használ, mely kifejezések (kulcsszavak) fontosak a weboldalunkon.

 

robots.txt:

A robots.txt gyakorlatilag egy szövegfájl amit akár a Jegyzettömbbel is létre tudunk hozni.

Ennek a szöveges fájlnak a segítségével tudjuk irányítani a keresőrobotokat.

Elképzelhető, hogy vannak olyan tartalmak a weboldalunkon, amik keresőoptimalizálás szempontjából nem fontosak, azt a robots.txt fájlban fel tudjuk tüntetni, hogy oldalunk mely aloldalát szeretnénk indexeltetni és melyiket nem.

Ha a weboldalunk több aldomaint is tartalmaz, akkor minden egyes aldomainre létre kell hozni a saját robots.txt fájlt.

Cache:

Ha a Google keresőbe azt írjuk, hogy cache:www.honlpunk.hu  akkor a www.honlapunk.hu Google által eltárolt változatát nézhetjük meg.

Ez akkor fontos, amikor a honlapunkat módosítottuk és ellenőrizni szeretnénk, hogy a Google-on a változás indexelése megtörtént.

 

related:

Ha a Google keresőbe azt írjuk, hogy related:www.honlapunk.hu akkor a

www.honlapunk.hu weboldalhoz hasonló honlapok listáját kapjuk eredményül.

Ez akkor fontos, amikor egy már meglévő honlap online marketing tervezésénél konkurencia elemzést szeretnénk végrehajtani.

 

Info:

Ha a Google keresőbe azt írjuk, hogy info:www.honlapunk.hu akkor a

www.honlapunk.hu weboldal összesítő információit kapjuk meg. Többek között azt is, hogy a weboldalunkra mennyi link mutat. Mennyi weboldalon szerepel. Milyen hasonló oldalakat ismer a Google.

 

intitle:

Ha a Google keresőbe azt írjuk, hogy intitle:kulcsszavunk akkor azokat a honlapokat fogjuk eredményül kapni, amelynek title elemében szerepel a kulcsszavunk.

 

Domain:

Az interneten minden egyes számítógépet egy számjegycsoport IP cím azonosít.

Ezeket a számsorokat nehéz megjegyezni számsorokat, fontos, hogy egy weboldalt könnyen megtalálhassunk. Ezért találták ki a domain neveket amik szöveges karaktereket is tartalmazhatnak, tehát értelmes, könnyen megjegyezhető szavakat is kialakíthatunk segítségükkel.

A weboldalunkhoz tartozó IP címet DNS szerverek tárolják. Amikor a böngészőnk címsorába egy domain nevet írunk. A böngészőnk lekérdezi a DNS szervertől a domain névhez tartozó IP címet, és küldi a kérését az azonosított szerver felé.

Keresőoptimalizálás szempontjából, a legfontosabb kulcsszavunkat érdemes a domain névben megjeleníttetni.

Szöveges linkek

A keresőrobot amikor a weboldalunkat vizsgálja tulajdonképpen szöveges linkeket keres. A kereső úgy állapítja, meg, hogy egy adott oldal miről szól, hogy feltérképezi az oldal tartalmát és az oldalra mutató hivatkozások szövegeit.

Az oldalunkra mutató szöveges linkeket úgy kell felépítenünk, hogy azok témába vágóak legyenek, tehát tartalmazzák az oldalunk kulcsszavait.

A szöveges hivatkozások HTML formátumban így néznek ki: <a href=”valami.html”>Valami</a>

Keresőoptimalizálás szempontjából tudjuk használni a title elemet. <a href=”valami.html” title=”Ez az oldal valamiről szól”>Valami</a>

Ha pedig nem szöveges linkünk van, hanem a hivatkozást képpel oldjuk, meg, akkor az IMG elemnél mindenképpen használni érdemes az ALT és a TITLE tagot.

<a href=”valami.html” title=”Ez az oldal valamiről szól”><img src=”valami.jpg” alt=”valami van a képen” title=”a képen van valami”></a>

 

Oldaltérkép:

Az oldaltérkép egy olyan oldal, ami szöveges hivatkozásokat tartalmaz. Keresőoptimalizálás szempontjából, azért fontos, mert az oldalunkra érkező robot egyetlen oldalon tájékozódhat és feltérképezheti weboldalunk aloldalait.

 

Title

HTML kódja: <title>Weboldalunk neve ami a böngésző tetején jelenik meg</title>

A weboldalunk címe.

Keresőoptimalizálás szempontjából a lehető legfontosabb. A releváns, fontos kulcsszavainkból megalkotott értelmes mondat. A kulcsszó minél előbb szerepel benne annál hasznosabb.

 

Meta keywords

A honlapunk head részében tudjuk megadni azokat a kulcsszavakat egymástól vesszővel elválasztva, amiről szól a honlapunk.

HTML kódja: <meta name=”keywords” content=”kulcsszóA,kulcsszóB, kulcsszóC”>

 

Meta description:

A honlapunk head részében tudjuk megadni 1-2 mondatban azt a leírást, ami rövid összefoglalása annak, amiről a honlapunk szól.

 

HTML kódja: <meta name=”description” content=”egy-két mondatos leírás”>

 

Duplikált tartalom

Ha két különböző URL alatt azonos vagy nagyon hasonló tartalom jelenik meg. Ezeket a keresők nem szeretik és a másolt, duplikált tartalmakat büntetik.

 

PageRank

A PageRank a Google által megállapított viszonyszám. A linknépszerűség mérésére, megmutatja, hogy egy adott weblap milyen fontos a Google szerint. A PageRank számnál a külső (azaz más weboldalakról érkező) linkek is és a belső (a saját honlapon megtalálható) hivatkozások is számítanak. Minél több, magasabb PageRank számú weboldalról mutatnak linkek egy adott weboldalra, annál magasabb lesz a weboldal PageRank értéke. Ez már egy megszűnt mutató helyette a MOZ által kitalált Domain Authory (DA) és a Page Authory  (PA) értékeket használjuk.

 

Linképítés

Honlapunk PageRank értékét, linknépszerűségünket növeljük, a honlapra mutató linkeket, hivatkozásokat kell szereznünk. Ezek lehetnek saját oldalunkról a weboldalra mutató linkek, katalógusokba történő regisztráció, linkcsere, fórumok, blogok, apróhirdetések linkjei. Nagyobb Domain Authory értékű lapról jövő linkeket pedig Prémium linkeknek vagy prémium linképítésnek hívjuk.

anchor text

Ezek a linkek szövegei, ezeket a szövegeket használják a honlapra mutató hivatkozások. Természetesen az anchor text-ben használjuk a legfontosabb kulcsszavainkat.

Authority site

Az Authority site státuszba került weboldalak magas Google bizalmat élveznek.  Az első találati helyen szerepelnek és további linkek mutatnak az aloldalakra. Authority státtuszt a lehető legjobban optimalizált oldalak kapnak. Ez mutató már egy megszűnt.